El Calafate

Dag 1

Man fatter simpelthen ikke hvor stort det er før man står der. De sidste to dage har jeg rejst rundt i et vidunderligt miljø. Jeg har trekket på Moreno gletsjeren som “kun” fylder lige så meget som hele Buenos Aires.

Jeg har sejlet på Lago Argentino som er den største sø i Argentina. Jeg har oplevet en natur så vild og uforudselig at jeg har svært ved at finde de rette ord til at beskrive min oplevelse. Jeg har oplevet et område så uberørt, det nu kan lade sig gøre i disse tider.

Den første dag startede med at jeg blev hentet på mit hostel, America Del Sur klokken lort om morgenen, hvor nattefrosten ikke ville give slip og lade solen komme til. Herfra gik det med bus til Parque Nacional Los Glaciares. Derfra gik vi ombord på båden der sejlede ud til Moreno gletsjeren der strækker sig over et område på 250 km2 – den største herude er Upsala gletsjeren som er tre gange så stor.

 

moreno-morgen

 

Vel ankommet til gletsjeren fik vi en grundig instruktion i reglerne for området og hvordan vi skulle begærde os på gletsjeren – den vigtigste regel var; “If you fall you die and I’m going to Slayer Concert in Buenos Aires next week and that will make me unhappy … so you don’t fall”.

Derfra bevægede vi os igennem en større strand for at lande ved foden af gletscheren. Ved gletcheren fik vi monteret crampons så vi kunne stå fast på isen. Det var en nervepirrende oplevelse at gå lige forbi det ene hul større end det andet, og høre hvordan isen under os arbejdede. Man får stor respekt for de kyndige instruktører når der opstår en temmelig stor revne lige ved siden af, hvor man vandrer.

 

trekking2

 

Efter lidt over tre timer landede vi i en mindre dal, hvor vi blev budt på whisky med frisk gletscher is. Det var sgu en delikat oplevelse, men det gjorde også nedstigningen lidt mere spændende når man nu rendte rundt med en lille skid på.

Fire timer efter vores opstigning på gletsjeren fik vi fast grund under fødderne igen og efter en velfortjent frokost var det tilbage til fastlandet og videre til den modsatte kyst hvor vi fik set gletsjeren fra den anden side – lidt turistet, men det gav god mening for at prøve at begribe størrelsen på den diskrete isterning.

 

gletcher

 

Moreno gletscheren flytter sig nogle steder op til 1 ½ meter om dagen. Hvert år afgiver den ca. 30 procent af sin samlede masse til søen og det betyder nogen gange at det område vi blev sat i land på, bliver helt oversvømmet. Oversvømmelsen kører efter en fast mønster år efter år.

Det er skræmmende at tænke på de kræfter som en gletsjer besidder.
minfod

 

Dag 2
Efter en nat med sparsommelig søvn fordi jeg igen havnede i festligt lag var det atter tid til afhentning og nye eventyr. Denne dag stod i sejladsens navn. Efter en time i bussen landede vi ved Puerto Bandera, hvor båden ventede på os. Solen var ikke engang ved at overveje om den ville stå op og temperaturen sagde meget lille. Efter 2 timer i fuld fart med stop undervejs landede vi ved Spegazzini Gletsjeren der rager højest op i luften af alle gletsjerne, der er 10 i dette område. Nogle steder rager den over 100 meter op. På denne tid af året er der steder hvor det er svært at komme til, så mit håb om at komme til at se den største af dem alle, Upsala, der er den tredje største i verden kunne desværre ikke indfries – der var for mange isbjerge der spærrede for trafikken ind … og vi har ikke brug for en mini udgave af Titanic …

 

moreno2

 

Derfra gik turen videre mod bl.a. Moreno gletsjeren igen, men denne gang fik vi set den fra den nordlige side. Dagen før bevægede vi os rundt på den sydlige side så det var spændende at se den anden side af isterningen. Hvor vi dagen før havde solskin og fornuftige temperaturer var denne dag præget af en isnende kulde og regn, så jeg var glad for at jeg havde pakket de lange underbukser i min backpack.

 

whisky

 

Hvis du undrer dig over navnet på den største af dem alle, Upsala, så skyldes det, at Uppsala Universitet i tidernes morgen sponsorerede den første skandinaviske ekspedition til gletsjeren. Uppsala Universitet er i øvrigt det ældste universitet i Skandinavien og det blev stiftet i 1477 – så ved du det nu.

På trods af sin massive størrelse går Upsala gletsjeren heller ikke fri af klimaforandringerne og den mister hvert år mere og mere af sin samlede masse.

 

moreno1

 

gletscher