The Dark Knight

The Dark Knight er den eneste af de 6 skrivemaskiner, jeg købte mens jeg boede i Asheville, NC, som jeg fik med hjem til Danmark. 

Den er købt i en støvet gammel lagerhal der hedder Tobacco Barn i Asheville, efter flere lange forvirrende ture rundt i South Carolina og Tennessee, hvor Eddie Cabbage og undertegnede kun fandt gamle rustbunker, der havde det bedre med at blive aflivet i stedet for at lide yderligere. Vi havde opgivet ævred da vi efter den tredje tur, vendte hjem til Asheville. Ved et tilfælde gjorde vi et stop ved Tobacco Barn og lige pludselig så var den der.

Det er en Underwood 320, og den kom med det originale garantibevis og manual. Men det er i virkeligheden en Olivetti. Den er et af de levende beviser på den udvikling, der skete med skrivemaskinerneproducenterne, som jeg tidligere har skrevet om. Lignende maskiner går igen under andre navne som f.eks.: Mercedes.

Historien er ganske enkelt den, at Olivetti opkøbte en masse brands i 60’erne og 70’erne, og derefter kørte de et standardprodukt ud, som havde den samme indmad som deres eget hovedbrand. Den eneste forskel var kabinettet, der var udført i formstøbt plastik. Det vil du også kunne se på billederne herunder. Deres “egne” maskiner holdt de i et mere lækkert og eksklusivt design, indtil tiden begyndte at rinde ud for den klassiske skrivemaskine i slut 70’erne og alt blev til plastic-fantastic.

Skrivemaskinen er produceret i midt 60’erne i Spanien og derefter eksporteret til det amerikanske marked. Dette ses bl.a. fordi den er født med @. Ja det symbol kender du nok, men du havde nok ikke regnet med, at det sad på en skrivemaskine.

Brugen af @-symbolet kan ifølge mine kilder spores så langt tilbage som 1500-tallet og skulle efter sigende være blevet brugt til at addere som f.eks. @ 5 køer, @ 7 får. Prøv selv at google det. Det er spændende læsning.

Det var derfor at mange af de første skrivemaskiner, var født med @-symbolet – og det fastholdt man for manges vedkommende i lang tid efter, indtil man fandt nytte i at bruge tegnet andetsteds; til at angive en sammenhæng mellem et domaine og emailadresse tilbage i 70’erne, da nogen fandt på at udvikle programmer, der gjorde at man kunne skrive elektroniske breve til hinanden.

Performancemæssigt er det fuldstændigt det samme at skrive på The Dark Knight, som på Heisenberg. Navnet på denne skønhed lå lige til højrebenet med dens sorte farve, min tid i Asheville med de lange mørke whiskynætter foran hakkebrædtet og min t-shirt med Batman-logoet.